Uleiurile esențiale sunt adesea folosite în atomoterapie, care este o formă de medicină alternativă. Cu toate acestea, lucrurile esențiale sunt foarte controversate. Acest articol explică ce trebuie să știți despre uleiurile esențiale și efectele lor asupra sănătății.
Vrei să beneficiezi și tu de aceste uleiuri calitative, la prețuri excepționale?
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt compuși extrași din plante. Uleiul captează proprietățile și aroma plantei, numită și „esența” acesteia. Compușii aromatici unici dau fiecărui ulei esențial aroma sa caracteristică. Uleiurile esențiale sunt obținute prin distilare (prin abur și / sau apă) sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. Odată ce substanțele chimice aromatice au fost extrase, ele sunt combinate cu un ulei purtător pentru a crea un produs gata de utilizare. Modul în care sunt fabricate uleiurile este important, deoarece uleiurile esențiale obținute prin procese chimice nu sunt considerate uleiuri esențiale adevărate.
Cum funcționează uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt cele mai utilizate în practicarea aromaterapiei. Acestea sunt fie inhalate, fie diluate apoi frecate pe piele. Uleiurile esențiale nu sunt menite a fi înghițite. Produsele chimice din uleiurile esențiale pot interacționa cu corpul dumneavoastră în mai multe moduri. Atunci când sunt aplicate pe piele, unele substanțe chimice din plante sunt absorbite. Se crede că anumite metode pot îmbunătăți absorbția, cum ar fi aplicarea caldă sau în diferite zone ale corpului. Inhalarea aromelor din uleiurile esențiale poate stimula zonele sistemului tău limbic, care este o parte din creierul tău, ce joacă un rol în emoții, comportamente, simț al mirosului și memorie pe termen lung. Interesant este că sistemul limbic este puternic implicat în formarea amintirilor. Acest lucru poate explica parțial motivul pentru care mirosurile familiare pot declanșa amintiri sau emoții. Sistemul limbic joacă, de asemenea, un rol în controlul unor funcții fiziologice inconștiente, cum ar fi respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Unii oameni susțin că uleiurile esențiale pot exercita un efect fizic asupra corpului în acest fel. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă confirmat în studii.
Tipuri populare de uleiuri esențiale
Există mai mult de 90 de tipuri de uleiuri esențiale, fiecare având un miros unic și beneficii potențiale pentru sănătate. Iată o listă de 10 uleiuri esențiale populare și afirmațiile în vederea sănătății asociate cu acestea:
Mentă: Folosit pentru a stimula energia și a ajuta la digestie.
Lavandă: utilizată pentru ameliorarea stresului.
Lemn de santal: Folosit pentru a calma nervii și pentru a vă ajuta să vă concentrați.
Bergamot: utilizat pentru a reduce stresul și a îmbunătăți condițiile de piele, cum ar fi eczema.
Trandafir: Folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit și a reduce anxietatea.
Mușețel: utilizat pentru îmbunătățirea stării de spirit și relaxare.
Ylang-Ylang: utilizat pentru a trata durerile de cap, greața și afecțiunile pielii.
Arbore de ceai: Folosit pentru combaterea infecțiilor și stimularea imunității.
Iasomie: folosit pentru a ajuta la depresie, naștere și libidou.
Lămâie: folosit pentru a ajuta digestia, starea de spirit, durerile de cap si multe altele.
Stresul, anxietatea și depresia
S-a estimat că 43% dintre persoanele care suferă de stres și de anxietate folosesc o formă de terapie alternativă pentru a ajuta la starea lor. În ceea ce privește aromaterapia, studiile inițiale au fost destul de pozitive. Mulți au arătat că mirosul anumitor uleiuri esențiale poate funcționa ca o terapie complementară pentru a trata anxietatea și stresul. Cu toate acestea, datorită mirosurilor compușilor, este greu să se efectueze studii orbitale și să se excludă prejudecăți. Din acest motiv, multe recenzii privind efectele de ameliorare a stresului și anxietății ale uleiurilor esențiale au fost neconcludente. Interesant este faptul că folosirea uleiurilor esențiale în timpul unui masaj poate ajuta la ameliorarea stresului, deși efectele pot dura numai în timp ce se desfășoară masajul.
O analiză recentă a peste 201 de studii a constatat că uleiurile au avut rezultate pozitive.