Conditiile de acordare a concediului de maternitate in anul 2019

Conditiile de acordare a concediului de maternitate in anul 2019

Legislatia romaneasca din 2019 ofera salariatelor care urmeasca sa nasca un concediu de maternitate si o indemnizatie lunara platita din bugetul de stat, tinand cont de urmatoarele conditii si termeni:

Durata concediului: Perioada fixa a concediului de maternitate este de 126 de zile. Aceasta perioada contine, de fapt, concediul necesar sarcinii si concediul pentru lauzie, ambele avand cate 63 de zile. Persoanele care doresc sa afle regulile in legatura cu concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, le vor gasi in Ordonanta de urgenta nr. 158/2005.

De mentionat ca cele doua concedii se pot compensa intre ele. Acest lucru inseamna ca, daca mama isi doreste si, desigur, daca medicul ii permite, poate sa isi imparta zilele de concediu de dinainte de nastere cu cele de dupa nastere. Cu toate acestea, legea spune ca zilele de concediu de lauzie trebuie sa fie de minim 42 de zile calendaristice.

Conditiile de acordare a concediului de maternitate:

  • salariatele trebuie sa aiba neaparat domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
  • sa aiba eliberat de la medicul curant (medic care colaboreaza cu casele de asigurari de sanatate) un certificat medical specific;
  • sa aiba o cotizatie de cel putin o luna din anul in care au ramas insarcinate pentru contributia de concedii si indemnizatii.

Chiar si femeile care nu indeplinesc conditiile mentionate mai sus, daca nasc in termen de 9 luni de la pierderea asigurarii medicale, pot primi totusi dreptul la concediul de maternitate. Cu toate acestea, pentru a primi concediul si indemnizatia pentru cele 126 de zile, mamele sunt nevoite sa detina acte oficiale date de angajatori care sa dovedeasca faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu a avut loc din culpa mamelor.

Ce trebuie sa stii despre cuantumul indemnizatiei:

Toate mamele au dreptul sa beneficieze de o indemnizatie speciala atunci cand se afla in concediul de maternitate. In 2019, valoarea bruta a acestei indemnizatii reprezinta 85% din media veniturilor mamei din ultima jumatate de an.

Legat de acest aspect, prin Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 s-a decis ca „Baza de calcul a indemnizațiilor (…) se determină ca media a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii și indemnizații „.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *