Cum sa slabesti urmand un plan de alimentatie cu deficit caloric

Cum sa slabesti urmand un plan de alimentatie cu deficit caloric

Ce este deficitul caloric?

Deficitul caloric apare atunci cand numarul de calorii pe care o persoana le consuma intr-o zi este mai mic decat numarul de calorii pe care le arde.

Organismul trebuie sa arda un anumit numar de calorii pentru a-si indeplini toate functiile in fiecare zi.

De cate calorii are nevoie o persoana in fiecare zi variaza in functie de:

  • sex;
  • varsta;
  • nivelurile de activitate fizica;
  • inaltime;
  • greutate;
  • compozitia corpului.

De pilda, un barbat de 20 de ani, activ, are nevoie de 3000 de calorii. Sau un barbat de 41-40 de ani, sedentar, are nevoie de 2200 de calorii. Sau o femeie de 51-60 de ani, cu nivel mediu de activitate fizica, are nevoie de 1800 de calorii.

O persoana poate crea un deficit de calorii prin reducerea numarului de calorii pe care le consuma, cresterea nivelului de activitate sau ambele.

Cum sa slabesti urmand un plan de alimentatie cu deficit caloric

Este deficitul caloric suficient pentru a pierde in greutate?

Urmarea unui plan de alimentatie deficit caloric este o parte importanta a pierderii in greutate, dar nu este suficienta. De ce? Ei bine, caloriile nu sunt singurul lucru care afecteaza greutatea.

Pentru a piede 1-2 kilograme pe saptamana, o persoana ar trebui sa manance cu 500-1000 de calorii mai putin decat numarul de calorii de care corpul ei are nevoie pe zi.

Daca o persoana este sedentara, ceea ce inseamna ca se misca doar atat cat are nevoie pentru a trai independent, dar nu face exercitii fizice sau nu se angajeaza in alte activitati fizice, ar trebui sa inceapa sa faca 30 de minute de sport pe zi, pentru a slabi.

De asemenea, trebuie stiut ca reducerea caloriilor nu presupune neaparat senzatie de foame dupa terminarea unei mese.

O persoana poate inlocui unele alimente cu mai multe calorii cu alimente cu mai putine calorii, isi poate creste aportul de apa si poate manca mai multe fibre pentru a se simti satula.

Cum sa iti calculezi necesarul caloric

Exista mai multe moduri de a determina cate calorii arde in mod normal o persoana intr-o zi.

De exemplu, se poate calcula necesarul zilnic de calorii in mod manual sau utilizand o aplicatie online.

Pentru a efectua un calcul manual, persoanele moderat active isi pot multiplica greutatea corporala actuala cu 15 pentru a estima de cate calorii ar avea nevoie in fiecare zi.

Apoi, pentru a determina cate calorii ar trebui sa consume pentru un deficit caloric sanatos, persoanele ar trebui sa scada aproximativ 500 de calorii din acel numar. Cu toate acestea, oamenii ar trebui sa se asigure ca nu consuma prea putine calorii. Totodata, este important de mentionat ca exercitiile fizice pot contribui si ele la un deficit caloric.

 

Nicoleta

Author Since:  august 4, 2022

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)