Cum să-ți încurajezi copilul să-și exprime fără frică emoțiile

4242261-children

Copilăria este perioada în care se pun bazele caracterului copilului. Atmosfera de acasă și amintirile din copilărie lasă o amprentă importantă asupra felului său de a fi. Pentru a-l face pe copilul tău să-ți devină prieten, să aibă încredere în tine și să-și exprime deschis emoțiile, sunt câteva etape.

Ajută-ți copilul să înțeleagă ce simte.

Învață-l pe cel mic ce sunt emoțiile și numește starea pe care ar trebui sa o simtă. De exemplu, atunci când nu-i cumperi jucăria pe care și-o dorește, spune-i că-i înțelegi sentimentul de frustrare și tristețe. Dacă cel mic va  înțeleagă ce simte,  îi vei cultiva inteligența emoțională și va fi mai ușor pentru el să facă față stărilor puternice, precum cele de nervozitate sau frustrare.

Pentru a-l ajuta să fie sincer cu tine, vorbiți despre cum poate să-și exprime emoțiile. Copiii mici au nevoie de exemple. Astfel, pentru a-l învăța ceva trebuie să devii propriul său exemplu. Începe prin a vorbi despre ceea ce simți tu în anumite momente. Treptat, copilul va prelua exemplul pe care îl oferi. Creează diferite situații în care cel mic să propună soluții pentru a rezolva o anumită problemă, apoi discutați cât de oportună sau nu a fost recomandare lui. Întreabă-l zilnic „cum te  simți?” Arată-i emoticoane care exprimă anumite stări și spune-i să-l aleagă pe cel  care descrie starea lui.

 Atunci când este mai mare înscrie-l la diferite cursuri unde se dezvoltă liberarea exprimare. În acest mod o să aibă mai mult curaj în propria persoană și în trăirile sale.

Învață-ți copilul din fragedă copilărie să-și menajeze emoțiile. Chiar dacă are stări de profundă nervozitate și frustrare, acest lucru nu înseamnă că poate permite să-și permită să lovească pe cineva sau să aibă ieșiri agresive. Învață-l să facă față tuturor emoțiilornegative. Aromaterapia este o metodă eficientă de calmare pentru copii. Uleiurile esențiale au proprietăți care contribuie la calmarea stării de anxietate, nervozitate sau energia excesivă a copilului.

Robert Tisserand, expert în aromaterapie a demonstrat că uleiurile esențiale de muștar, mandarină, cardamon și lavandă ajută în caz de crize de nervoizate sau insomnie. De asemenea, eficiente în caz de stres pot fi și uleiurile esențiale de arbore de ceai și cel de rozmarin. Uleiul esențial de portocale are un efect de calmare. Scade nivelul de neliniște, contribuie la buna dispoziție și calmează.

Încurajează-l să evite cauza care i-a provocat aceste emoții. Spune-i că atunci când este trist și nemulțumit este benefic să stea o perioadă singur și să se calmeze. Dacă copilul este mai emotiv, comunică mai des cu el despre situațiile care-l afectează și oferă-i soluții cum ar putea să menajeze acele situații.  Organizează-i periodic ședințe de aromaterapie, cu o combinație de uleiuri esențiale pentru a-i reduce emoțiile negative.

Laudăți sănătos copilul. Apreciază-i acțiunile pozitive și încurajează-l să continue în același mod. Pentru a-i dezvolta obiceiuri corecte oferă-i copilului remunerări. De exemplu motivează-l să se calmeze singur atunci când este frustrat în schimbul unei vizite la parcul de distracții.

Nu este ușor să-ți educi emoțional copilul, dar pe departe nu este imposibil. Oferind timp pentru a avea grijă de sănătatea sa emoțională investești în caracterul și personalitatea sa. Ai răbdare și nu renunța. Continue să depui efort pentru a-i transmite un mesaj rațional, pe care copilul îl va putea înțelege și pune în practică. Nu uita că tu ești un exemplu pentru copilul tău și ți-ai asumat să-l protejezi și să-l pregătești pentru toate circumstanțele care intervin.

Surse: https://raising-independent-kids.com/use-essential-oils-calm-kids-anxiety-hyperactivity-plus-3-awesome-recipes/

https://www.mindchamps.org/blog/help-children-identify-express-emotions/

Dana

Author Since:  iulie 2, 2019

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)