Medicamente pe care le poti lua si pe care trebuie sa le eviti cand esti insarcinata

gravida

Desi este de preferat evitarea medicamentelor in timpul sarcinii, in special in primele trei luni cand se formeaza toate organele vitale ale bebelusului, pot exista momente in care trebuie sa iei medicamente precum antibiotice, insulina, acid folic, hormoni tiroidieni, etc., ce sunt esentiale pentru sanatatea ta si a copilului tau. 

Iata ce poti lua si ce ar trebui sa eviti atunci cand esti insarcinata:

Antiacide – Arsurile la stomac si indigestia sunt destul de frecvente in timpul sarcinii. Inainte de a ajunge la antiacide, incearca sa previi aceste probleme prin respectarea unui stil alimentar compus din mese mici si frecvente, care sa nu contina mancaruri picante. Ce este bun: carbonatul de calciu, cum ar fi Maaloxul sau Gavisconul. Acestea pot fi gasite in toate farmaciile. Ce este rau: Cimetidina sau Omeprazolul. De asemenea, se recomanda evitarea bicarbonatului de sodiu deoarece schimba chimia corpului. 

Antifungice – Afulatia vaginala este de pana la 10 ori mai frecventa la femeile gravide. Ce este bun: cremele antifungice, cum ar fi Clotrimazolul. Ce este rau: pastilele pentru Candida bucala, cum ar fi Diflucanul.

Imagini pentru pregnant

Medicamente pentru astm – Unele femei care sufera de astm observa ca nu se mai confrunta cu aceasta afectiune in timpul sarcinii. Dar exista gravide care simt nevoia de mai multe medicamente in aceasta perioada. Ce este bun: spray-urile inhalatoare sunt greu de absorbit de fluxul sanguin, deci este foarte putin probabil ca acestea sa dauneze fatului. Comprimatele cu steroizi sunt, de asemenea, sigure. Ce este rau: inca nu se stie cu certitudine ce medicamente pentru astm nu sunt recomandate pentru gravide. Cel mai bine este sa discuti acest aspect cu medicul, in special in primele trei luni de sarcina.

Antibiotice – Daca medicul iti prescrie un tratament cu antibiotice, asigura-te ca stie ca esti gravida (si daca esti alergica la vreun tip de antibiotice). Ce este bun: eritromicina, amoxicilina si flucloxacilina sunt cunoscute ca fiind sigure pentru femeile insarcinate. Ce este rau: tetraciclina, metronidazolul si streptomicina.

Medicamente pentru raceala – Tusea si raceala pot fi destul de deranjante pentru oricine, in special pentru femeile gravide. Ce este bun: daca ai temperatura sau dureri de cap, poti lua paracetamol. Ceaiurile cu lamaie si miere sau pastilele cu glicerina pot calma tusea si durerile de gat. Ce este rau: deoarece inca nu se cunosc cu certitudine efectele adverse ale efedrinei si ale pseudoefedrinei, ar fi bine ca acestea sa fie evitate in perioada sarcinii. 

Medicamente pentru tiroida – Orice femeie trebuie sa stie daca are sau nu probleme tiroidiene dinainte sa conceapa un copil. De asemenea, sarcina poate afecta sistemul endocrin, prin urmare tiroida trebuie monitorizata in mod regulat in special spre sfarsitul sarcinii, atunci cand nivelul tiroidei este posibil sa scada. Ce este bun: tiroxina, care este utilizata pentru a trata tiroida lenesa; este similara cu hormonii normali si nu ar trebui sa afecteze in mod negativ copilul. Ce este rau: nu intrerupe tratamentul cu hormoni tiroidieni decat daca endocrinologul tau iti sugereaza acest lucru. Exista un risc crescut de avort spontan la femeile gravide cu probleme tiroidiene netinute sub control.

Dana

Author Since:  iulie 2, 2019

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)