Perioada mea de ovulatie: Cand sunt cea mai fertila?

a-pregnant-woman-making-a-heart-shape-on-her-belly

Urmarirea ovulatiei este importanta pentru toate femeile, in special pentru cele care intentioneaza sa faca un copil. Acest lucru se datoreaza faptului ca zilele de ovulatie reprezinta perioada cea mai fertila din luna pentru fiecare femeie. Crescand activitatea sexuala in timpul acestor zile (fereastra fertila), probabilitatea de conceptie va creste.

Fereastra fertila:

Daca nu esti familiarizat cu ovulatia si cu ferestrele fertile, ai putea crede ca o sarcina poate aparea in orice moment al lunii. Ei bine, acest lucru nu se poate intampla. Majoritatea femeilor pot concepe in doar cinci sau sase zile din luna.

Inainte ca o sarcina sa poata avea loc, unul dintre ovarele femeii trebuie sa elibereze un ovul matur. Aceasta este ovulatia. Odata ce ovulul este eliberat, acesta se deplaseaza in trompele uterine. In timpul acestei calatorii, ovulul poate deveni fertilizat de un spermatozoid. Daca in timpul contactului sexual nu este prezent niciun ovul, fertilizarea nu poate avea loc.

Ovulatia apare intr-o singura zi din luna. Odata ce ai reusit sa recunosti semnele de ovulatie, vei putea planifica actul sexual pentru a avea cele mai bune sanse de sarcina. Cand ovarul elibereaza un ovul matur, ovulul va muri in decurs de 12 pana la 24 de ore daca nu este fertilizat de sperma. Acesta este motivul pentru care este important ca actul sexual sa aiba loc chiar inainte si in jurul ovulatiei. 

Vestea buna este ca sperma poate trai in corpul femeii timp de pana la cinci zile. Prin urmare, nu trebuie neaparat sa planifici actul sexual in ziua in care ovulezi pentru a concepe un copil. Poti ramane gravida chiar daca ai avut parte de sex neprotejat cu cateva zile inainte de ovulatie. 

Pentru a exemplifica: sa spunem ca ovulezi in data de 15 a lunii. Deoarece ovulul este disponibil pentru fertilizare pentru urmatoarele 12 pana la 24 de ore, ai timp pana in data de 16 a lunii pentru a concepe. Cu toate acestea, fereastra ta fertila a inceput cu cinci zile inainte. Deoarece sperma poate supravietui in organism timp de pana la 5 zile, conceptia se poate intampla daca ai facut sex neprotejat inca din data de 10 sau 11 a lunii.

Ciclul de ovulatie:

Retine ca ovulatia nu apare intotdeauna in aceeasi zi in cadrul ciclului menstrual lunar. Prima zi a ciclului este mentionata ca prima zi in care ai menstruatie. A doua zi este mentionata ca a doua zi de menstruatie si asa mai departe pentru urmatoarele cateva saptamani.

Femeile cu o lungime medie a ciclului menstrual de 28 de zile ovuleaza, de obicei, in sau in jurul zilei a 14-a. Zilele de ciclu nu coincid neaparat cu cate zile sunt intr-o anumita luna. Unele luni ale anului au 28 (29) de zile, altele au 30 sau 31 de zile. Astfel, fereastra ta fertila ar putea fi oprita cu una sau doua zile in fiecare luna.

Semnele ovulatiei:

Deoarece ovulatia nu se produce intotdeauna in aceeasi zi a fiecarei luni, este posibil ca un calendar sa nu fie cel mai eficient mod de a urmari fereastra fertila. In schimb, daca iti cunosti corpul foarte bine, poti identifica semnele de ovulatie. Printre aceste semne se numara: usoare crampe sau dureri in zona abdomenului inferior, o usoara crestere a temperaturii corporale, cresterea apetitului sexual si modificarea mucusului cervical.

Dana

Author Since:  iulie 2, 2019

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)