Seva de mesteacăn: beneficii și contraindicații

Seva de mesteacăn a fost consumată de secole în țările din nordul Europei și în părți ale Chinei și a devenit recent populară atât pe continentele europene, cât și pe cele americane, datorită potențialelor sale beneficii pentru sănătate. Seva de mesteacăn este extrasă din copaci aparținând speciei Betula. În același timp, este utilizat ca ingredient în diverse produse cosmetice și de îngrijire a pielii.

Ce este seva de mesteacăn?

Seva de mesteacăn definește o substanță care este extrasă din mesteacăn la începutul primăverii. În timpul iernii, mesteacanii stochează substanțe nutritive care sunt apoi eliberate în seva. Când este extrasă, seva de mesteacăn este incoloră și are un gust ușor dulce. La două-trei zile de la extracție, sucul începe să fermenteze și astfel capătă un gust mai acru. Seva de mesteacăn poate fi consumată ca atare sau utilizată pentru prepararea altor produse, precum siropuri, beri, vinuri. Astăzi, seva de mesteacăn este ușor de găsit, atât online, cât și în magazinele fizice, în special cele cu profil fitoterapeutic. La cumpărarea sevei de mesteacăn de pe piață, este recomandat să optați pentru un produs fără zahăr adăugat sau arome artificiale.

Beneficiile sevei de mesteacăn

Este o sursă bună de nutriție

Seva de mesteacăn oferă o varietate de nutrienți, în special vitamine și minerale.

Prin urmare, 300 ml de sevă de mesteacăn conțin:

  • 9 calorii
  • 3 grame de carbohidrați
  • 3 grame de zahăr
  • 2% din aportul zilnic recomandat de calciu
  • 95% din doza zilnică recomandată de magneziu
  • 3% din doza zilnică recomandată de zinc
  • 130% din aportul zilnic recomandat de mangan

În plus, seva de mesteacăn poate conține urme de fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C și cupru. În plus, conține cantități moderate de aminoacizi și cantități semnificative de antioxidanți polifenolici, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ.

Conține mult mangan

După cum s-a menționat anterior, seva de mesteacăn conține 130% din doza zilnică de mangan la 300 ml de produs. Acest mineral important este important pentru dezvoltarea și menținerea sănătății osoase.

Conform studiilor, manganul în combinație cu calciu, zinc și cupru poate contribui, de asemenea, la reducerea leziunilor măduvei spinării la femeile în vârstă.

În plus, manganul promovează formarea unui antioxidant numit superoxid dismutază și protejează celulele de stresul oxidativ și poate reduce riscul bolilor cronice. Nu în ultimul rând, acest mineral susține procesul digestiv al proteinelor, glucidelor și colesterolului și poate preveni convulsiile.

Poate avea antioxidanți

Seva de mesteacăn conține o cantitate incredibilă de antioxidanți polifenolici care protejează celulele de radicalii liberi.

Studii recente sugerează că polifenolii pot preveni mai multe boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, osteoporoză, boala Alzheimer, boala Parkinson și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă polifenoli, seva de mesteacăn conține și vitamina C, care la rândul său acționează ca un antioxidant și menține sănătatea și frumusețea pielii și a părului.

Poate contribui la sănătatea pielii

Seva de mesteacăn a devenit recent un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii, datorită proprietăților sale antioxidante și hidratante. Potrivit unui studiu in vitro, adăugarea sevei de mesteacăn ca ingredient în loțiuni poate stimula dezvoltarea keratinocitelor, celule care promovează sănătatea și elasticitatea pielii.

Aceste beneficii se datorează în mare măsură conținutului de vitamina C, care s-a dovedit că stimulează producția de colagen – o proteină care menține elasticitatea și hidratarea pielii.În plus, vitamina C protejează pielea de acțiunile dăunătoare cauzate de razele UV, inclusiv accelerarea ridurilor, precum și de alte semne ale îmbătrânirii pielii.

Deși proprietățile sevei de mesteacăn par promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări, atât cu privire la rolul său în produse cosmetice, cât și la ingerare, pentru a confirma beneficiile reale.

Poate promova sănătatea părului

Deoarece vitamina C stimulează producția de colagen și absorbția fierului în organism, acest nutrient important are proprietăți benefice pentru sănătatea părului. Potrivit cercetătorilor, atât colagenul, cât și fierul joacă un rol important în creșterea părului și își mențin elasticitatea. În plus, vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele părului și pot preveni creșterea normală a părului. Există multe remedii pe bază de plante cu seva de mesteacăn pentru a vă îngriji părul.

Are proprietăți hidratante

Seva de mesteacăn conține puține calorii și zahăr și poate fi consumată ca băutură răcoritoare și hidratantă. Deoarece conține magneziu și potasiu, este o sursă naturală foarte bună de electroliți și menține nivelurile optime de lichid corporal, mai ales după un antrenament. În plus, are un gust foarte bun și poate fi consumat ca o alternativă parfumată la apă.Reacții adverse posibile

Seva de mesteacăn este considerată sigură pentru consum, atâta timp cât este consumată cu măsură. Deoarece cercetările sunt limitate cu privire la proprietățile și eficacitatea sevei de mesteacăn, efectele secundare potențiale nu sunt cunoscute.

Prin urmare, există riscul ca alergiile să fie un produs vegetal puțin studiat, în special în rândul persoanelor care au avut anterior alergii alimentare. Dacă aveți un profil alergic, este recomandat să vă consultați alergologul înainte de a consuma seva de mesteacăn.

De asemenea, merită să ne amintim că consumul excesiv de apă de mesteacăn poate duce la otrăvirea cu mangan, având în vedere conținutul ridicat de minerale. Acesta este și motivul pentru care seva de mesteacăn nu este recomandată persoanelor cu afecțiuni hepatice.

Experții recomandă în prezent 9-11 mg de sevă de mesteacăn pe zi pentru adulți și 2-6 mg pentru copii. Aceste cantități corespund a trei doze pe zi pentru adulți și o doză pe zi pentru copii.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *