Sunt jucariile electronice daunatoare dezvoltarii limbajului bebelusului?

Multi dintre parintii din ziua de azi aleg sa le ofere copilului lor un iPad pentru a-si asigura cateva minute de liniste. Dar conform unui studiu publicat in anul 2015 in jurnalul JAMA Pediatrics, bebelusii care se joaca cu jucarii eletronice cu lumini intermitente si vorbire computerizata – in loc de jucarii traditionale din lemn – tind sa aiba o calitate si o cantitate scazuta a limbajului. Este adevarat acest lucru?

Beneficiile jocului

Pentru bebelusi si copii mici, beneficiile jocului sunt nenumarate. “Joaca reprezinta o oportunitate de a dezvolta abilitati cognitive, abilitati sociale, gandire abstracta, abilitati motorii si multe altele. Iti ajuta copilul sa avanseze”, spune Heidi Feldman, M.D., PhD, seful diviziei de pediatrie de dezvoltare-comportament ai Scolii de Medicina din cadrul Universitatii Stanford. Iar cand vine vorba de dezvoltarea copilului tau, trebuie sa stii ca anumite jucarii sunt mai bune decat altele –  in special jucariile traditionale, simple, care ii permit micutului sa fie cat mai creativ.

Jocul imaginativ ii ajuta pe bebelusi sa vina cu idei noi”, spune Laura Phillips, PsyD, ABPdN, neuropsiholog clinic la Child Mind Institute. Ea mentioneaza unul dintre cele mai bune tipuri de jucarii pentru dezvoltarea creierului micutilor: cuburile din lemn. Seturile de cuburi pentru copii sunt concepute pentru a imbunatati abilitatile motorii fine, dar si pentru a incuraja micutii sa rezolve probleme si sa isi dezvolte imaginatia. Alte optiuni de jucarii demne de remarcat sunt cartile de colorat si papusile. “Jucariilor simple, copiii le dau un sens”, explica dr. Feldman. “Nu exista niciun motiv pentru care sa nu iei o papusa si sa nu o dai copilului tau pentru a se juca”.

Jucariile electronice: Sunt bune sau rele?

In cadrul studiului publicat in JAMA Pediatrics, cercetatorii au analizat parintii si bebelusii lor (cu varste cuprinse intre 10 si 16 luni) care se jucau acasa. Ei au observat mai putine interactiuni verbale intre parinti si copii atunci cand era implicata o jucarie electronica. Bebelusii care se jucau cu carti si cu obiecte mai traditionale, cum ar fi cuburile din lemn, in schimb, au avut tendinta de a manifesta mai multa “palavrageala” cu mama sau tatal lor.

Dr. Phillips sustine acest lucru: “Cercetarile sugereaza ca limbajul se dezvolta optim intr-un context interpersonal. Exista studii care arata ca micutii dobandesc mai multi termeni de vocabular atunci cand vorbesc cu parintii decat ascultand carti electronice sau emisiuni TV”. Copiii mici par sa invete cel mai bine din interactiunea umana, nu folosind iPAD-uri, jocuri video si alte jucarii electronice.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *